بلاگ

اهمیت هم بازی شدن والدین با کودکان

تاثیر بازی والدین با کودکان

احتمالا شما نیز این موضوع را تجربه کرده اید که در پایان یک روز طولانی با احساس خستگی از سرکار به خانه می روید. در این شرایط تنها کاری که ترجیح می دهید انجام دهید این است که روی مبل دراز بکشید و استراحت کنید. اما درست در همان زمانی که در حال بیرون درآوردن کفشتان هستید صدایی را می شنوید که می گوید:”مامان! بابا! میای با من بازی کنی؟” در آن لحظه، بازی با فرزندتان مانند یک کار طاقت فرسا به نظر می رسد. اما اگر به تمام مزایای بلندمدت آن از نظر روحی، جسمی و اجتماعی برای فرزندتان فکر کنید و با تاثیر بازی والدین با کودکان آشنا باشید، شرط می‌بندیم که دفعه بعدی که او این سوال را می‌پرسد «نه» نخواهید گفت. پس تا پایان این مطلب با ما همراه باشید تا مزایای بازی با کودکتان را بیشتر بدانید.

رشد انواع مهارت های کودک

همه کودکان از بازی کردن با کودکان دیگر، از جمله خواهر و برادرشان، و حتی بازی به تنهایی سود می برند. اما مزایای ویژه ای وجود دارد که از بازی با والدین یا سایر بزرگسالان مورد علاقه شان حاصل می شود. بازی با کودک یکی از راه‌های کمک به او برای رشد مهارت‌های اجتماعی و خودکنترلی است. ذهن کودکان مانند اسفنج های کوچک است. آن ها همه چیز را در اطراف خود جذب می کنند. همانطور که آن ها با والدین و دیگران تعامل می کنند، یاد می گیرند که مردم چگونه در محیط های اجتماعی رفتار می کنند. علاوه بر این، یکی از موارد مختلف تاثیر بازی والدین با کودکان رشد مهارت‌هایی مثل خلاقیت، حافظه، مهارت های حرکتی، انعطاف پذیری شناختی، تنظیم احساسات، و مهارت های رهبری گروه است.

کمک به گسترش تخیل

تاثیر بازی والدین با کودکان

کمک به گسترش تخیل

علاوه بر این، در حالی که بچه‌ها بسیاری از مهارت‌های فوق را در بازی با خواهر و برادرشان توسعه می‌دهند، والدین اشکال بازی‌های بالغ‌تر و متنوع‌تری را به کودک پیشنهاد می‌کنند. از آنجایی که بزرگسالان بیشتر در مورد جهان می دانند، بازی با بزرگسالان در زندگی آنها تخیل کودکان را به گونه ای گسترش می دهد که بازی با هم سن و سالان، حتی خواهر و برادر بزرگتر، نیز این چنین نیست. به عنوان مثال، مطالعات رشد کودک نشان می دهد که نوزادان و کودکان پیش دبستانی اغلب هنگام بازی با والدین از رفتارهایی استفاده می کنند که نیاز به یک شریک دارد، اما احتمال کمتری دارد که این کار را هنگام بازی با خواهر یا برادر انجام دهند. بازی با هم سن و سالان برای کودک سرگرم کننده است، اما هیچ چیز با لذت و رضایت از ورود والدین به دنیای ساختگی آن ها قابل مقایسه نیست.

کمک به ایجاد روابط قوی

بازی یکی از موثرترین ابزارها برای ایجاد روابط قوی با کودک نیز محسوب می شود. بازی به روابط شادی، سرزندگی و انعطاف می‌افزاید. تاثیر بازی والدین با کودکان می تواند این باشد که می تواند رنجش ها، اختلاف نظرها و آسیب ها را التیام ببخشد. کودکان از طریق بازی یاد می گیرند به دیگران اعتماد کنند و احساس امنیت کنند. با تلاش آگاهانه برای گنجاندن شوخ طبعی و بازی در تعاملات روزانه خود با فرزندانتان، می توانید کیفیت روابط خود را بهبود بخشیده و در سطح عمیق تری با هم ارتباط برقرار کنید. بازی و خنده با نزدیک‌تر کردن شما به یکدیگر، ایجاد پیوند مثبت و حل تعارض، نقش مهمی در ایجاد روابط قوی و سالم والدین و فرزند خواهد داشت. یکی از بازی های محبوب و آرام بخش، شن بازی است، شما می توانید در حین شن بازی کودکان آن ها را همراهی کنید.

مزایای بازی برای سلامت مادر و پدر

تاثیر بازی والدین با کودکان

مزایای بازی برای سلامت مادر و پدر

مهم است که به خاطر فرزندتان با او بازی کنید. اما، به عنوان یک امتیاز اضافی، از انجام بازیهای کودکانه در خانه با فرزندتان مزایایی نیز دریافت خواهید کرد. هر زمانی که مادران و پدران با فرزندان خود در هر سنی به بازی محبت آمیز می پردازند، هورمون اکسی توسین که در پیوند والد و نوزاد نقش دارد، ترشح می شود. در واقع هنگامی که مادران درگیر بازی محبت آمیز با نوزاد خود و زمانی که پدران درگیر بازی پرتحرک با نوزاد خود می شوند، سطح اکسی توسین افزایش می یابد. بنابراین، دفعه بعد که برای بازی با فرزندتان بیش از حد خسته شدید، ممکن است سعی کنید شرایط را دوباره تنظیم کنید. آن را به عنوان یک ماساژ آرامش بخش برای ذهن خود در نظر بگیرید که نیازی به پرداخت هزینه ندارد!

چگونه با کودک خود بازی کنیم؟

اگر مطمئن نیستید که چگونه با کودک خود بازی کنید تا بتوانید از تاثیر بازی والدین با کودکان، برخوردار شوید نگران نباشید! بسیاری از والدین در ابتدا احساس ناخوشایندی می کنند یا درگیر رفتار فیزیکی کودکانه می شوند. تنها کاری که واقعاً باید انجام دهید این است که همبازی خوبی برای فرزندتان باشید، مشاهده فعالانه، گوش دادن به داستان های او، حمایت از شیوه بازی انتخابی او و شرکت در گفتگو می توانند اهمیت زیادی داشته باشند. مطمئن شوید که تعامل متقابل را بدون مداخله یا کنترل مداوم مکالمه فراهم کنید. به کودک خود اجازه دهید تا محیط و احساسات خود را کشف کند. سپس با هم همکاری کنید، این کار به فرزندتان یاد می‌دهد در تعاملات آینده‌اش همین کار را انجام دهد.

نکات مهم در هنگام بازی

تاثیر بازی والدین با کودکان

نکات مهم در هنگام بازی

بازی با کودک شامل مشاهده فعال، گوش دادن، حمایت، صحبت کردن و درک کردن است. حتماً یک تعامل متقابل، مانند مکالمه ارائه دهید، اما سعی کنید مدام مداخله کنید. فراموش نکنید لبخند بزنید، بخندید و آنها را وادار به خندیدن کنید. چه پدر و مادر باشید و چه نباشید، بازی با کودکان به آنها کمک می کند تا مهارت هایی را که برای زندگی اجتماعی نیاز دارند، توسعه دهند. برای شما نیز سرگرم کننده خواهد بود!

اختصاص زمان کافی برای بازی با کودک

حالا که با تاثیر بازی والدین با کودکان آشنا شدید بهتر است سعی کنید هر روز حداقل ۵ تا ۱۰ دقیقه را به بازی با وی اختصاص دهید. با حداقل پنج دقیقه زمان بازی ویژه شروع کنید. وقتی والدین برای اولین بار شروع به استفاده از تمجید، توصیف، تقلید و گوش دادن فعال می کنند، متوجه می شوند که انرژی و تمرکز زیادی می طلبد.. به تدریج می‌توانید مدت زمانی را که با کودکتان در زمان‌های بازی می‌گذرانید افزایش دهید. علاوه بر زمان بازی خاص، گذراندن باقی اوقات با فرزند نیز بسیار مفید است. به عنوان مثال، کتاب خواندن قبل از خواب یا در آغوش گرفتن هنگام تماشای یک برنامه مورد علاقه نیز برای ایجاد رابطه مثبت با فرزند شما مهم است.

تداوم بازی در هر شرایطی

تاثیر بازی والدین با کودکان

تداوم بازی در هر شرایطی

سعی کنید زمان بازی ویژه با کودکتان هر روز در یک ساعت مشخص انجام شود. اگر وقتی زمانی را انتخاب می کنید که روی بازی ​​تمرکز کنید، حواس تان به فعالیت های دیگر پرت نشود، شما و فرزندتان بیشتر از آن لذت خواهید برد. حتی اگر کودک شما روز بدی داشته است، زمان بازی را حفظ کنید. این زمان به فرزند شما این فرصت را می دهد که به خاطر رفتار خوب شما از شما تمجید کند. این یک راه عالی برای یادآوری به فرزندتان است که همیشه او را دوست دارید.

رهبری بازی

به کودک خود اجازه دهید تا فعالیت بازی را رهبری کند. اگر هر روز زمانی به آنها داده شود که بیشترین شناخت را در مورد فعالیت داشته باشند و تصمیم بگیرند، به آنها کمک می کند احساس استقلال بیشتری داشته باشند و اعتماد به نفسشان افزایش پیدا کند.

تحسین رفتارهای خوب

تاثیر بازی والدین با کودکان

تحسین رفتارهای خوب

رفتارهای خوب فرزندتان را تحسین کنید. اجازه دهید فرزندتان بداند که کاری که انجام می دهد را دوست دارید. وقتی رفتارهایی را که دوست دارید تحسین می کنید، فرزندتان آن رفتارها را بیشتر انجام می دهد. ستایش را مشخص کنید تا فرزندتان بداند شما دقیقاً چه چیزی را دوست دارید. از در آغوش گرفتن، ضربه زدن آهسته به سر، یا ضربه زدن به پشت استفاده کنید تا قدرت بیشتری به تعریف و تمجید خود ببخشید.

تقلید رفتار فرزندان

از رفتار فرزندتان تقلید کنید. کارهایی که فرزندتان انجام می دهد یا چیزهایی که او می گوید را کپی یا تقلید کنید. با همان اسباب بازی یا مشابه آن بازی کنید و سعی کنید از اسباب بازی مانند کودکتان استفاده کنید. وقتی رفتار فرزندتان را تقلید می کنید، فرزندتان این رفتارها را بیشتر انجام می دهد.

توصیف رفتار فرزند

تاثیر بازی والدین با کودکان

توصیف رفتار فرزند

در مورد کار یا بازی که فرزندتان انجام می دهد تا حد امکان با جزئیات صحبت کنید. این شبیه به روشی است که یک گزارشگر یا مفسر ورزشی ممکن است اتفاقی را که برای کسی که نمی‌تواند آن عمل را ببیند می‌گذرد، توصیف کند. این نشان می دهد که شما به کاری که انجام می دهد علاقه مند هستید و توجه کامل خود را به او معطوف می کنید. برای مثال زمانی که در حال بازی با ماشین پلیس اسباب بازی است می توانید رفتار او را با هیجان توصیف کنید.

کلمات و احساسات فرزندتان را منعکس کنید.

آنچه را که فرزندتان می گوید منعکس یا تکرار کنید. مراقب رفتار او باشید و آنچه را که فکر می کنید احساس می کند منعکس کنید. هنگامی که کلمات و احساسات فرزندتان را منعکس می کنید، به او نشان می دهید که فعالانه به او گوش می دهید و به او کمک می کنید تا احساساتش را درک کند و با آن کنار بیاید.

محدود کردن سوالات در طول زمان بازی

تاثیر بازی والدین با کودکان

محدود کردن سوالات در طول زمان بازی

وقتی سؤال می‌پرسیم، گفتگو را هدایت می‌کنیم. سؤالات ما ممکن است نشان دهد که ما واقعاً به بازی توجه نداریم یا با کاری که فرزندمان انجام می دهد مخالفیم. برای مثال، پرسیدن این که “بهتر نیست با بلوک ها بازی کنی؟” نشان می دهد که نمی خواهید با اسباب بازی انتخابی فرزندتان بازی کنید. پرسیدن “چرا این کار را می کنی؟” نیز می تواند برای فرزند شما این طور به نظر برسد که کار اشتباهی انجام می دهد.

ایده هایی برای بازی با کودک

اگر به دنبال ایده های جدیدی برای بازی با فرزندتان هستید می توانید موارد زیر را در نظر داشته باشید. در مقابل هر بازی نقش مثبتی که از جمله موارد مثبت تاثیر بازی والدین با کودکان است، نیز ذکر شده است. از انجام این بازی ها با کودک خود لذت ببرید زیرا به وی کمک می کنید تا مهارت هایی را توسعه دهد که به زودی آماده به کارگیری آن ها خواهد بود.

  • پازل: یادگیری در مورد اشکال، اندازه ها، اعداد.
  • تظاهر به بازی و لباس پوشیدن: رشد اجتماعی و عاطفی.
  • داستان سرایی: یادگیری و توسعه مهارت های زبانی.
  • پرتاب و گرفتن: مهارت های حرکتی، رشد فیزیکی.
  • بازی با اسباب بازی خاله بازی: یادگیری مسئولیت پذیری و توسعه مهارت های مختلف زندگی

اسباب بازی های مناسب

تاثیر بازی والدین با کودکان

اسباب بازی های مناسب

از اسباب بازی ها یا فعالیت هایی استفاده کنید که کودک شما را به خلاقیت تشویق می کنند و در سطح مهارتی مناسبی برای کودک هستند. بازی یا اسباب بازی باید برای سن کودک ایمن باشند. قیچی های کودک، قابلمه ها و تابه های پلاستیکی و بلوک های پلاستیکی بزرگ انتخاب های خوبی برای کودکان خردسال هستند. از اسباب بازی هایی با قطعات کوچک جداشدنی برای کودکان بسیار خردسال خودداری کنید. مطمئن شوید که به اندازه کافی اسباب بازی دارید تا بتوانید با کودک خود بازی کنید. به عنوان مثال، ممکن است بخواهید دو عروسک یا کامیون برای زمان بازی خاص داشته باشید تا بتوانید به راحتی رفتار کودک خود را تقلید کنید. برای خرید انواع اسباب بازی های مناسب می توانید به فروشگاه اینترنتی دنیای اسباب بازی مراجعه نمایید.

تفاوت بازی با پدر یا مادر

آیا در بحث بررسی تاثیر بازی والدین با کودکان، تفاوتی بین بازی با مامان و بابا وجود دارد؟ پدران بیشتر در بازی های فیزیکی با کودک شرکت می کنند، در حالی که مادران و کودکان بیشتر با هم بازی های آموزنده و کلامی انجام می دهند. هر دو شکل این بازی ها برای رشد کودک مهم هستند. والدین نمی خواهند فرزندانشان فقط در ورزش خوب باشند، بدون اینکه توانایی ابراز وجودشان را داشته باشند. یا این که در صحبت کردن در مورد مسائل خوب باشند اما قادر به انجام فعالیت های خود را نباشند. همانطور که فرزند به رشد و بلوغ خود ادامه می دهد، مهم است که هر دو والدین در انتخاب نوع بازی، تناسب با سن فرزندشان را در نظر داشته باشند. هرچه بیشتر مهارت ها را تمرین کنید، استفاده از آنها در موقعیت های روزمره برای کودکتان آسان تر خواهد بود.

منابع: exchangefamilycenter ،psychologytoday ، cdc.gov